Robotik olarak adlandırılan robot teknolojisi temellerini milattan önceki tarihlere dayandırsalar da bizim asıl bahsettiğimiz elektronik ve mekanik birleşim olan robotlardır. Özellikle son yıllardaki robot teknolojisi gelişmeleri "acaba robotlar insanların yerini alabilir mi?" sorusunu akıllara getiriyor. Kullanım alanı genişleyen robot teknolojisinin geldiği noktayı görebiliyoruz geleceği de kestirebiliyoruz.
1970'li yıllarda başlayan bu elektronik robotların adından en çok söz ettiren ismi ise Asimo'dur. Asimo'nun insansı hareketler sergileyen bir robot olması yani kısacası insana benzemesi çok ses getirmişti. Asimo ayakta durup hareket eden yani yürüyen robot olarak hemen akıllara kazınmıştı. Bir robot için en zor şeylerden biri de iki ayak üzerinde hareket etmekti. İşte Asimo ile bunu başardılar. Asimo için çeşitli kaygılar da bulunuyor. Acaba önümüzdeki yıllarda insanın yerini alabilecek mi? İnsanlar işsiz mi kalacak? Bu tür sorular sorulmaya başlandı. Bir hizmetçi, bir yardımcı olarak çalışabilir tezlerini yapılan uygulamalar ile kanıtladı ama şu an genel olarak bir insanın yerini alamayacağı görülüyor ama önümüzdeki yıllar ne gösterir bunu şimdilik bilemeyiz.Diğer taraftan da daha farklı robotlar üretilmeye devam ediyor. Sağlık, savunma sanayi ve üretim endüstrisinde yaygın olarak kullanılan robotlar gün geçtikçe gelişiyor ve belki de ilerleyen yıllarda hayatımızda oldukça fazla yer edinecekler. Şimdi bazı robot teknolojilerine göz atalım.
- İnsansız hava araçları (İHA) da bir tür robottur. Uzaktan kontrol edilebilen uçan robot savunma sanayinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Aşağıdaki fotoğraftaki iha Bayraktar adını taşıyan ülkemizde üretilen yerli bir İHA'dır. Bu marka dışında Anka adını taşıyan TAİ üretimi İHA'yı yukarıdaki fotoğrafta görmektesiniz. Bunun dışında ülkemizde bazı firmaların ürettiği İHA'lar da bulunmaktadır.
- İlk çıkış noktaları fotoğraf çekmek amaçlı olan drone ya da multikopter adı verilen insansız hava araçları geliştirilerek taşıma amaçlı da kullanılmaya başlandı.
- İnsansız kara aracı (İKA) olarak anılan ve savunma sanayinde bomba imha robotu olarak kullanılan ve tankı andıran yapıda olan robot bir çok ülke tarafından kullanılmaktadır. Yandaki fotoğrafta Aselsan tarafından Kaplan adı ile üretilen yerli bomba imha robotunu görmektesiniz. Bu robotlar keşif amaçlı da kullanılmaktadır.
- Ameliyat robotu ya da robot cerrah olarak bilinen ve sağlık sektöründe kullanılan bir çok robot çeşidi var. Bu robotlar sayesinde zor ameliyatlar daha da kolaylaşabiliyor.
- Endüstride kullanılan fabrika robotları da diyebileceğimiz endüstriyel robotlar bir çok alanda üretim sürecinde kullanılmaktadır. Bu robotlar fabrikalarda insanların yerini aldığından daha önce sorduğumuz soru olan "Robotlar insanlar yerine geçer mi?" sorusunu ortaya atan en önemli robotlardandır. Hatta geçtiğimiz yıllarda insansız üretim hattı oluşturan fabrikalar adından söz ettirmişti. Robotlar insanların yapacağı bir çok işi yapsa da insanlara mutlaka ihtiyaç duyulacak ama bu ihtiyaç zamanla azalacak gibi görünüyor. Mesela bu konuyla ilgili yakın zamanda yapılan robot haberini http://www.ntv.com.tr/teknoloji/abdde-1-robot-6-kisiyi-issiz-birakiyor,B2sMMHuRY0OH6yKe1mvZyg adresinden inceleyebilirsiniz.
- Bir köpek ya da kediyi andıran yapısıyla dikkat çeken aşağıdaki videoda izleyeceğiniz robotlar ise çeşitli amaçlar ile kullanılmayı hedeflenmiş bir tasarıma sahip. Araştırma ve geliştirme aşamalarında olan bu robotlar da yakın zaman içinde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanabilir.
- Bir de son zamanlarda robot danışman, robot öğretmen, İngilizce adı ile "customer service robot" olarak anılan müşteri karşılayan robotlar var. Bir merkezde oturan müşteri temsilcisi kameradan gördüğü müşteriler ile robotu da hareket ettirerek telekonferans sistemi mantığında görüşme yapıyor. Bir de bunun öğretmenler yerine geçecek olanı da konuşuluyor ve bunlarla ilgili denemeler de yapılıyor aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi. Ama bu tür robotlar gerçek insandaki samimiyetin yerini alır mı bu konu uzun uzadıya tartışılır ama gerektiğinde de kullanılabileceği yerler olabilir.
Yukarıda bahsedilen robotlar dışında daha bir çok robot kullanılmaktadır. Robotların geldiği son nokta bugün için bu bahsedilenler ve bazı bahsedilmeyenlerdir ama yakın zamanda bu robotların daha çok artacağı ve yaygınlaşacağı şüphesizdir. Çünkü şu an birileri farklı robot üretmek için çalışmakta ya da var olan robotları geliştirmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder