Son yıllardaki ar-ge çalışmaları sonucunda teknoloji ciddi anlamda gözle görülür gelişmeler ve yenilikler yansıtıyor. Özellikle bilişim teknolojilerinin gelişmesi ile birçok alanda yenilikler ortaya çıkıyor. Sağlık sektörü de bilişime uyum sağlama konusunda çok da geri kalmıyor. İşte şimdiki haber şeker hastalığı ile bilişimin ortak projesi.
ŞEKER HASTALARI GLİKOZ DEĞERİNİ ELLE ÖLÇMEYECEK
Şeker hastaları sık sık glikoz değerlerini ellerine batırdıkları ince iğne ile ölçmektedirler. Genelde kan şekeri (glikoz=glukoz=glükoz) ölçüm cihazları kullanarak bu işlemi yaparlar. Gerektiğinde değerleri not alırlar.
Artık onları bu dertten kurtaracak yeni bir teknoloji geliştirildi. Bu teknoloji tamamen bilişim teknolojileri tabanlı bir teknolojidir. Tıpta deri altı teknoloji olarak bilinen bir yöntemle çok basit bir cerrahi müdahale sonunda deri altına birkaç santimlik florasan sensör tüp yerleştirilir. Bu sensör doku sıvısı ile tepkimeye girerek kan şekeri değerini ölçer. Bu sensörün bulunduğu yerin üstüne yani deri üstüne de bir verici yapıştırılır. Bu verici banyo yaparken çıkartılan basit bir yapıştırma tekniği ile deri üstünde durmaktadır. Verici florasan sensörden aldığı veriyi kablosuz (bluetooth) olarak telefondaki özel uygulama gönderiyor. Uygulama sayesinde kan şekerinin anlık değerlerini görebiliyorsunuz. Kan şekeri normal değerler dışına çıkınca da uygulama uyarı veriyor, verici de titreşim yapıyor. Bu sisteme sürekli glikoz izleme (Continuous Glucose Monitoring = CGM) deniyor.
Deri altına yerleştirilen tüp 90 gün boyunca çalışıyor, vericinin ise kullanıma bağlı olarak birkaç günde bir şarj edilmesi gerekiyor. Ayrıca sistem ilk kurulduğunda hemen kullanılamıyormuş. İlk 24 saat içinde kalibre edilmesi gerekiyormuş. Bu dezavantajlar dışında sistem gayet kullanışlı görünüyor ve diyabet konusunda devrim olmasa da büyük bir kolaylık gibi görünüyor. Tüm şeker hastalarına geçmiş olsun diliyorum ve umarım bir gün daha kalıcı çözümler ortaya çıkar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder