9 Aralık 2018 Pazar

Endüstri 5.0 nedir?


4. sanayi devrimi olan Endüstri 4.0, 2011 yılında Almanya'da çıkmıştır. Ülkemizde "Endüstri 4.0" kavramını uygulamak için çeşitli çalışmalar yapılmakta ve yapılmıştır. Biz ülke olarak endüstride çok tren kaçırdık. Bu trenlerden bazılarını bilişim sektöründe devler yaratmak, otomobil sektöründe devler yaratmak, savunma sanayi sektöründe devler yaratmak gibi sıralayabiliriz. Hadi devleri geçtim orta halli bir marka da olsa bence ülkemize hatırı sayılır katkısı olurdu. Her neyse geçmiş geride kaldı ama biz hala Endüstri 4.0'da çok yol katetmiş değiliz. Almanya bile halen tam olarak endüstri 4.0'ı uygulayamamışken birden endüstri 5.0'ın sesi duyulmaya başladı. 
Önce "Endüstri 4.0 Nedir?" sorusuna kısaca bakalım.  Endüstri 4.0, sanayi ve üretim süreçlerini kapsayan endüstriye son yıllarda ciddi bir şekilde gelişen bilişim teknolojilerini tamamen monte ederek üretim maliyetlerini, sürecini düşürmeye ve üretimin kalitesini artırmaya odaklı bir sistemdir. Kısaca fabrikaların bilişim teknolojileri sayesinde daha da akıllı olmasıdır.

Peki Endüstri 5.0 Nedir?

Japonya'dan çıkan bir ses. Acaba Japonya'nın "Endüstri 5.0 da bizden çıksın" diye ortaya attığı bir kavram mı? Muhtemelen böyle bir şey değil ama henüz Endüstri 4.0 tamamlanmamışken Endüstri 5.0'ın çıkması biraz kafaları karıştırıyor. Tokyo'daki bir seminerde Society 5.0 olarak gündeme alınan yani "Toplum 5.0" olarak da ele alınan Endüstri 5.0 tamamen insansız teknolojilerin üretim ve günlük yaşamda topluma dahil olmasını kapsıyor. Bakalım ilerleyen zamanlarda bu konuda nasıl çalışmalar olacak göreceğiz. Şu an çok taze bir konu ve muhtemelen 2020 yılından itibaren tam olarak şekillenmeye başlayacağı düşünülüyor.



Endüstrinin sayılarla adlandırılan gelişiminden kısaca bahsedeyim;

  • Endüstri 1.0 = 18. yüzyılda su ve buhar gücü ile çalışan makinalar.
  • Endüstri 2.0 = 19. yüzyılda elektrik ile seri üretime geçilerek kurulan fabrikalar.
  • Endüstri 3.0 = 20. yüzyılda dijital ve robot sistemlerin üretime dahil olması
  • Endüstri 4.0 = 21. yüzyılda siber sistemlerin dahil olarak akıllı fabrikaların oluşturulması 
  • Endüstri 5.0 = 21. yüzyılda insansız teknolojilerin toplumla birlikte kullanılması

1 yorum: