1 Ekim 2020 Perşembe

Uzaktan Eğitim / Canlı Ders Problemleri ve Çözümleri

Salgın döneminde popüler bir konu olan uzaktan eğitim ve canlı dersler yaygınlaşmaya başlayınca sorunlar da peşinden gelmeye başladı.

Öğrenciler tarafından;
Eba Canlı Ders'i sorunsuz bir şekilde nasıl izlerim?
Uzaktan eğitimi problemsiz bir şekilde nasıl izlerim?
Öğretmenler tarafından;
Canlı dersi nasıl sorunsuz bir şekilde işlerim? Gibi sorular sorulmaya ve bu sorulara çözüm aranmaya başlandı.
Canlı ders izlemek için özellikleri uçuk kaçık bir bilgisayara sahip olmaya gerek yok. Fakat 2 GB ram bellekli, Celeron işlemcili bir bilgisayar ile de yerlerde sürünmeye gerek yok. Fakat canlı dersi sağlıklı işlemek için;
1. çözüm : Bilgisayarın sağlıklı bir şekilde çalışıyor olması. İşletim sisteminin yeni nesil bir işletim sistemi olması. Antivirüs programının kurulu ve çalışıyor olması. Sık sık virüs taraması yapılmış ve virüslerden arındırılmış olması. 

Bilgisayar iyi olduktan ve verimli çalıştıktan sonra canlı ders / uzaktan eğitim için en önemli etken internet bağlantısıdır. İnternet bağlantınız zayıf ise çok sıkıntı yaşayabilirsiniz. Günümüzde internet bağlantılarının en kötü 10mbps üstünde olması gerekir ama maalesef bazı yerlerde duyduğum kadarıyla 3-4mbps ile bağlanılıyormuş. Bunun nedeni ise bölgedeki alt yapı imiş. 10 mbps ve üstü hızı internet servis sağlayıcı evinize kadar sorunsuz getiriyorsa evin içinde bağlantıların da düzgün olması gerekir. Eve giren telefon hattı odalara dağılıyor, kablolar eski, kablolama işçiliği kötüyse bağlantıda sorun yaşanır. Uydu internet ya da GSM internetleri için de bulunduğunuz yerdeki çekim gücü önemli oluyor. Çekim gücü düşük ise evin en iyi çekim yapan yerinde ders yapılmalı. Ev interneti için canlı ders dışında da sık sık bağlantı sorunu yaşıyorsanız o zaman saydığım bu faktörler ya da benzer faktörlerin giderilmesi için servis sağlayıcı şirket ile görüşülüp gerektiğinde ev içi telefon kablolama tesisatının da anlayan bir elektrikçi tarafından gözden geçirilmesi gerekir.
2. çözüm : İnternet hızınızın da yukarıda etkenler dahilinde sağlıklı bir şekilde evinize gelmesi 

İnternet sorunsuz çalışıyor ise ders esnasında bu interneti verimli kullanmak gerekir. Bunun için 3. çözüm olacak maddelere dikkat edelim.
3. çözüm : Ders esnasında internet hızını düşürecek diğer işlemlerden kaçınılması. 
Bu işlemler Youtube gibi bir video izleme sitesinin açık olması, torrent ya da indirme programlarının açık olup dosya indirmesi, bilgisayarın ya da telefonların güncelleme indirmesi, evdeki internete ders esnasında derse girilen bilgisayar ya da telefon dışında başka cihazların (evdeki aile fertlerinin telefonları, televizyon, diğer tablet ya da bilgisayarlar) bağlanması.

Yukarıdaki durumlar söz konusu ise ders esnasında bu cihazların derse girilen cihaz ile aynı internete bağlanması engellenmeli, bahsettiğim programlar açık ise durdurulmalıdır. 

Örnek: Siz bilgisayarınızda evin internetine bağlanıp canlı ders izlerken kardeşiniz annenizin telefonundan evdeki Youtube'da video izliyor, babanız televizyonda Netflix izliyor ise internetiniz de öyle 50mbps gibi yüksek hızlarda değil 10 mbps falan ise o zaman annenizin telefonunu ve televizyonu ev internet bağlantısından çıkarın. :)

4. çözüm : Bilgisayarın ya da telefonun günlerce açık kalmaması, ara sıra yeniden başlatılması ya da kapatılıp açılması.

5. çözüm : Eğer ev internetine bağlı yani evdeki modemden "Wi-Fi" ye bağlanarak ders işleniyorsa. Modemin de günlerce açık kalmaması sık sık kapatılıp açılması. Hatta önerim geceleri modemin kapatılıp sabahları açılması.

Yukarıda saydığım sorunlar ve çözümleri daha çok internet bağlantısı ve kullanılan cihazın kalite ve verimli çalışmasına dayalı idi. Peki bu şartlar sağlanıyor ama yine de bazı sıkıntılar yaşanıyor. Mesele ses gitmemesi ya da ses gelmemesi gibi sorunlar.

CANLI DERS / UZAKTAN EĞİTİM SIRASINDA MİKROFON VE HOPARLÖR SIKINTISI 

Özellikle bilgisayarlarda yaşanan sıkıntı genelde ders esnasında ya da canlı ders programı/sayfası açıkken kulaklık-mikrofon takılıp sökülmesi. Bilgisayara kulaklık-mikrofon takınca ya otomatik olarak ses giriş çıkışlarını takılan cihaza ayarlıyor ya da bir seçenek penceresinde ne yapmak istediğinizi soruyor. Canlı ders/uzaktan eğitim programı ya da sayfanın açıkken bunun yapılması o program ya da sayfanın bu ses giriş çıkışı değişikliğini algılayamamasına neden oluyor.
6. çözüm : Takılacak kulaklık-mikrofonun canlı ders/uzaktan eğitim sayfası ya da programı açılmadan önce takılması

7. çözüm : Sistemin mikrofonu ayarlar bölümünden denenerek çalışıp çalışmadığı kontrol edilmesi. Ses çıkışının bir müzik açarak denenmesi. Sorun varsa ayarlar/denetim masası bölümünde ses ayarlarında giriş/çıkış aygıtlarının kontrol edilmesi.
Bazı cihazların mikrofonu bozuk olabiliyor. Bu durumda harici bir mikrofon ya da kulaklı mikrofon kullanılabilir.

Ses sıkıntıları dışında diğer bir sıkıntı da antivirüs programları olabiliyor. Antivirüs programı bilgisayar güvenliği için önemli fakat bazı durumlarda onları dinlendirmek gerekebilir. :)

8. çözüm : Uzaktan eğitim/canlı ders programının antivirüs tarafından engellenmesi durumunda antivirüs programı geçici olarak devre dışı bırakılabilir ya da antivirüs programının özelliklerinden kullanılan canlı ders programı istisna listesine alınabilir. 
Bu sorun özellikle EBA canlı ders programında yaşanabiliyor. 

Uzaktan eğitim ya da canlı ders programları EBA Canlı Ders, Zoom, Microsoft Teams gibi programların yanı sıra, Google Meetings, Eysis gibi internet tarayıcı tabanlı internet siteleri de olabilmektedir.

Daha fazla problem ile karşılaştığımda çözümleri buraya ekleyeceğim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder