17 Mart 2013 Pazar

Kaliteli ve etkili sunum hazırlama


           Belki iş yerinde belki okulda birçok konuda sunu yapıyor olabilirsiniz. Sunum herhangi bir konuyu birine ya da bir topluluğa anlatırken yapılan tüm etkinlikleri kapsar. Bazen bir karton üzerine çizdiğiniz şekillerle sunum yaparsınız, bazen sadece sözlü anlatım yaparsınız ki bu kolay olsada etkili bir sunum olmayabilir. Bir aşçı da yaptığı yemeği süsleyerek sunum yapabilir. Neyse daldan dala atlamayalım bizi ilgilendiren kısımlara yönelelim, yani bilişim dünyasına. Bazen yapacağınız sunumu bilgisayar yardımı ile yaparsınız. İşte burada bilgisayarda sunum yaparken biraz bilgisayara ve sunumu yapacağınız programlara hakim olmanız gerekiyor.


             Bilgisayarda hazırlayacağınız sunum anlatacaklarınızı desteklemek amacıyla, kaliteli olmalı ki bilgi vermek istediğiniz kişi ya da kişiler konuyu iyi idrak edebilmeliler. İşte burada bazı ince detaylar devreye giriyor.
             Bilgisayar ile sunum yapmanın bir çok yolu vardır. Sadece resim-fotoğraf gibi belgeler sunacaksanız bir resim görüntüleme programında tam ekran yapıp ileri geri tuşları ile sunum yapmak çok kolaydır ki bunun için işletim sistemlerinde mevcut olan resim görüntüleme programları yeterlidir. Ya da hazır videoları sunmak için de aynı yöntem geçerlidir.
            Elinizde bulunan bir çok videoyu parçalayıp birleştirecekseniz o zaman video işleme programları ile bu işlemi yapmanız gerekmektedir. Bunlara örnek Windows Movie Maker, Sony Vegas, Ulead Video Studio...
            Eğer zengin bir sunum istiyorsanız  (zenginlikten kasıt yazıların, resimlerin, grafiklerin, videoların, seslerin hepsinin bir ortamda bulunması.) o zaman sunum programlarına ihtiyacınız var. En bilindik sunum programı Microsoft Office Powerpoint'tir. Bunun dışında, Slideshare, Google docs, MagicPoint, SlideRocket...
            Bu tür programların mantığı aynıdır. Daha çok Powerpoint üzerinden giderek etkili bir sunu elde etmek için ince detaylara değineyim;
1- Konuya hakim olduktan sonra ve kaynaklarınızı (resim, grafik, fotoğraf, video, ses...) hazırladıktan sonra programda kendinize bir tasarım belirleyin. Tasarımı ve bazı kaynakları gidişata göre sonradan da hzırlayabilirsiniz. Tasarımın renkleri önemlidir. Renkler insanlar üzerinde çeşitli etkiler bırakabilir. Bunun farkında olarak kendinize bir renk seçin. Renkler ve insanlar üzerinde etkilerine buradan bakabilirsiniz ; http://www.neleryokki.com/biliyormusunuz/renkler.htm

2- Sunu da renkleri uyumlu kullanın. Gözleri yoracak cırtlak renklerden kaçının, vurgulamak istediğiniz yerleri farklı renkte ya da koyu yapın. Mesela siyah zemin üzerine lacivert yazı yazmayın çünkü okunması güç olur. Ya da turuncu zemin üzerine açık yeşil gibi bir çok kombinasyon sayabiliriz. Örnek olarak yandaki resimi inceleyebilirsiniz.

3- Sunu da mümkün olduğunca görsel (resim, grafik, video...) kullanın. Çünkü bilgi verirken birden çok duyu organına hitap etmek sunumu daha da etkin kılar.

4- Bilgi verilecek konuya göre sunuyu biraz mizahileştirmekte fayda vardır. Örnek olarak, konuyla ilgili bir espiri cümlesi ya da karikatür. Tabi çok ciddi konularda mizahilik hoş kaçmayabilir.

5- Bir sunum sayfasında fazla yazıdan kaçının. Bilimsel olarak en fazla 6 cümle kullanılması önerilmiş tabi siz cümle uzunluklarına ve konu dağılımına göre kıvamını tutturun. Bilgi vermek istediğiniz cümleleri kısa ve özet şeklinde yazın.
Yazıları okunacak uygun büyüklükte (punto) yazın. Örneğin yandaki sunu sayfasında çok yazı var. Bu önerilen bir sunum sayfası değildir.

6- Yazıların çok olmaması gibi bir sayfadaki nesne karmaşından kaçının. Mesela 10 tane resmi bir sayfaya sığdırmaya çalışmayın.

7- Alıntı yaptıysanız kaynaklarını belirtmeye çalışın, bu etik açıdan önemlidir.

8- Sunum esnasında dinleyicileri etkileşime sokacak şekilde plan yapmanızda fayda var. Örneğin konu ile ilgili bir soru cümlesi yazıp dinleyicilere bu soruyu sorabilirsiniz.

9- Eğer çok sık sunum yapıyorsanız, sunum kumandası almanızı öneririm. Dinleyicilere daha yakın olup uzaktan kumanda ile sunu geçişlerini yapmanız sizin için daha kolay olur.

10- Kullandığınız sunum programına iyi hakim olun, fazla hakim değilseniz internetten araştırıp farkında olmadığınız özelliklerini keşfetmeye çalışın. Örneğin sunudaki sayfa (slayt) ve nesne geçişlerine efekt ve animasyon ekleyerek göze hitap eden bir sunu hazırlayabilirsiniz.

11- Sunum esnasında anlatılacak konuya hakim olduğunuzdan emin olun sunum yapmadan önce bir prova yapın ve anlatım esnasında rahat olmaya, vucüt dilinizi ve sesinizi etkili kullanmaya özen gösterin.

Not:  Burada sunu programlarını anlatmak niyetinde olmadığım için genel olarak kaliteli sunum hazırlama kurallarına değindim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder