4 Ağustos 2013 Pazar

3 boyutlu yazıcılar

              Bilgisayarla tanışmam 90'lı yılların başında oldu. O zamanlar bilgisayar daha çok iş dünyası içindi ve ufak tefek uygulamalar ile ev kullanıcılarına da hitap etmeye başlamıştı. Bilgisayar ve sarf malzemeleri çok pahalı idi. Yazıcılar da şimdiki gibi gelişmemişti ve fiyatları da çok pahalıydı. Tabi teknoloji geliştikçe, tüketim arttıkça ve buna paralel üretim arttıkça fiyatlarda ucuzladı ve teknolojinin alınabilirliği arttı.



              Nokta vuruşlu yazıcılardan, mürekkepli yazıcılara, siyah-beyaz lazer yazıcılardan renkli yazıcılara derken yazıcılarda evrim geçirdi. Ve son yıllarda 3 boyutlu yazıcılar konuşulmaya başlandı ama şu son günlerde 3 boyutlu yazıcılar çıkardıkları ürünlerle adından söz ettirmeye başladı. 3 boyutlu yazıcılar bir nevi üretim fabrikası gibi bir çok şeyi gerçek bir nesne gibi çıkartıyor. Yani kağıt üzerine 3 boyutluymuş gibi çıktılar almıyor. 3 boyutlu yazıcılarla ilgili birkaç fotoğraf ve video paylaşıyorum.

Tanım: Endüstriyel ve ticari 3B yazıcılar birkaç yıldan beri, prototiplerin hızlı üretimi (hızlı prototipleme) ve bağımsız parçaların, küçük objelerin üretimi (hızlı üretim) için kullanılıyordu. Lazer sinterleme / eritme ya da stereolitografi yöntemlerini kullanan bu yazıcılar, mikrometre kalınlığındaki metal ya da seramik tozu katmanlarını birleştirerek veya lazer ışınları ile sıvı plastiği serleştirerek objeleri meydana getiriyorlar. Tabi bu teknikleri kullanan yazıcıların fiyatlarının 180.000 euro civarından başlaması, son kullanıcının bu yazıcılara ulaşmasını imkansız kılıyor. (Kaynak: Chip)
3 boyutlu yazıcılar ile ilgili daha fazla bilgiyi bu makalede bulabilirsiniz. http://www.chip.com.tr/makale/3b-yazici-kendin-tasarla-kendin-bastir_41016.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder