28 Ağustos 2013 Çarşamba

Ultrabook ve dizüstü (laptop) arasındaki farklar

Son zamanlarda yaygınlaşan ultrabookların sadece ince olduğu için farklı olduğunu düşünenler var ama işin aslı o inceliğin içindekiler. Tabi şunu baştan söyleyeyim dizüstü bilgisayarda 20 saniyede yaptığınız işlemi ultrabookta 2 saniyede yapmıyorsunuz yani öyle tamamen devrim niteliğinde bir şey yok ama az sonra değineceğim özelliklerdeki farklardan anlaşılacağı üzere ultrabook tabii ki daha iyi.




Ultrabooklar özellikle dvd sürücüsü barındırmadığı için daha ince ve hafiftir. Bu kimilerine göre avantaj kimilerine göre dezavantajdır. Dvd sürücüsü barındıran ultrabook piyasada az sayıda mevcuttur ve biraz kalın ve ağırdır. Ama harici bir dvd sürücü evde ya da işyerinde masanın üstünde hazırda durabilir.


Ultrabooklarda harddisk SSD kullanılması veri depolama ve veriye ulaşma hızlarını artırmış bulunmaktadır. Özellikle SSD disklerin notebooklardaki SATA disklere göre pahalı olması ultrabookların da pahalı olmasına neden oluyor. Bazı ultrabooklar hem SSD disk hem SATA disk barındırıyor fakat SSD disk ucuz olsun diye düşük boyutlu (32-64GB) takıyorlar. Fakat 256-512GB sadece SSD disk barındıran ultrabooklar tabiri caizse canavar gibiler.


Ultrabook ve Windows 8 işbirliği ile artık dokunmatik ekranlara geçiş başladı.Notebooklardaki klasik lcd-led ekranların yerini dokunmatik led ekranlar almaya başladı. Windows 8'in Metro arayüzü ve cep telefon kullanımından gelen bir eğilimden dolayı gayet kullanışlı ve pratik bir ekran oldu.

Yukarıda saydığım özellikler en belirgin özelliklerdi. Dediğim gibi öyle çok büyük bir devrim yok ortada bana göre sadece bir pazarlama taktiği ve kişilerin amacına göre bir tasarım. Mesela ultrabookların işlemcileri yeni nesil Sandy Bridge işlemcilerdir. Yani düşük güç tüketen işlemcilerdir fakat bu işlemcilere dizüstü bilgisayarlarda da rastlıyoruz. Ayrıca dizüstü bilgisayarlarda USB,HDMI gibi portlar daha fazladır. Eğer bu ikisi arasında seçim yapmanız gerekiyorsa ve para konusunda sıkıntınız yoksa tabii ki iyi bir ultrabook derim. Özellikle bilgisayarı çok taşıyacaksanız, dvd sürücü lazım değilse o zaman yine ultrabook derim. Ama masa başında çalışacak ve bilgisayarı belki de hiç hareket ettirmeyecekseniz ve doğal olarak bir sürü porta ve dvd sürücüye ihityacınız varsa o zaman dizüstü bilgisayar derim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder