16 Mart 2015 Pazartesi

Şarj aleti ve güç kablolarını katlarken dikkat edin


Artık bir çoğumuz akıllı telefon ve tablet gibi taşınabilir cihazları kullandığımız için şarj aletleri ile de sık sık haşır neşir oluyoruz. Tabii ki şarj aletleri sadece bu saydığım cihazlarda değil evinizde ya da iş yerinizde kullandığınız bir çok cihazda mevcuttur. İşte bu şarj aletlerinin kablolarını toplarken, katlarken ya da bir yere monte ederken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Hatta bu durumu daha geniş bir alana yayarak her türlü cihazın kabloları içinde söyleyebiliriz. Ama başta söylediğimiz gibi en yaygın olarak kullanılan akıllı telefonlar üzerinden gidiyoruz.



Daha fazla uzatmadan sorun olabilecek durum, aşağıdaki resimlerde de gördüğünüz gibi kablonun katlandığı yerden kopup cihazın çalışmamasıdır. Katlanan bu yerdeki kopukları göremeyebilirsiniz. Yani içten kopma olabilir ki bu tür içten kopmalar çok görülen bir sorundur. Bu durum size tamirat masrafı, yeni bir şarj aleti ya da şarj aleti kablosu alma gibi maddi sorunlara yol açabilir.



Bu yüzden eğer kabloyu katlamanız gerekirse, aşağıdaki resimdeki gibi birleşme yerinden biraz pay bırakarak katlayın. Bu durumda kablonun o kısmı çok gerilmeyecek ve daha uzun süre kullanabileceksiniz. Fakat yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi yaparsanız kablonun ömrü çok uzun olmayacaktır.




Tablet ve akıllı telefon gibi cihazlarda düşük voltaj ve doğru akım olduğundan kablo kopuklukları en çok kablonun iletim yapmaması sorununu doğurur. Nadir de olsa kısa devre yapıp şarj aletini bozabilir hatta şarj aleti yanabilir. 






Özellikle alternatif akım ve yüksek voltajın olduğu şehir voltajına bağlı cihazlardaki kabloların katlanması ve o kablonun katlanan yerinin kırılması ya da kopması sonucu oluşan kısa devre ile yangınlar çıkmaktadır. Mesela bilgisayar kasasının arkasında güç kaynağına giren güç kablosunu sıkıştırmayın ya da televizyon, buz dolabı gibi direk şehir voltajına bağlanan cihazların da kablolarını aşağıda görüldüğü gibi sıkıştırmayın. Kablo ile duvar arasında en alttaki fotoğrafta görüldüğü gibi biraz pay bırakın. Bu tür sorunlarla karşılaşmamanız dileğiyle.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder