28 Ekim 2015 Çarşamba

Facebook'ta GİF ekleme özelliği


Yan tarafta gördüğünüz bir video değil, bir resim dosyasıdır. Bu tür resim dosyalarına GIF denir. Yani gif uzantılı dosyalar hareketli resimleri çağrıştırır. Facebook bu hareketli resimler olan gif dosyalarını zaman tüneline eklendiğinde oynatılabilir hale gelmesini sağladı. Şimdi detaylara girelim.

Bir zamanlar tıpkı aşağıdaki görüntü gibi bir not defterinde sayfaların köşesine bir şeyler çizip bir animasyon yapmışsınızdır. İşte gif dosyaları da bu mantıkla çalışmaktadır. Yani ardı sıra resimlerin bir araya gelmesi ile bir video gibi hareket eden resim ortaya çıkmıştır. Resimler bir dizi seri hareketten oluşmalıdır yoksa resimler farklı olursa bir slayt gibi görünür. 

Her ne ise biz asıl konumuza dönelim. Bazı gif dosyaları internette çok popüler olmaktadır. Bu kayıtsız kalmayan Facebook da artık zaman tünelinde gif dosyalarının oynatılmasına imkan sağladı. Bir resim gibi yükleme yaparak çalışmayan gif dosyasını başka bir ortamda çalışır durumdaki halinin adresini kopyalayıp Facebook durumuna yapıştırıp paylaşınca zaman tünelinde o gif dosyası çalışmaya başlamaktadır. Şimdi örnek vererek açıklayalım.

FACEBOOK'A GİF YÜKLEME

Sağlıklı bir şekilde çalışan bir gif dosyası bulunan bir siteyi açın. Gif dosyasının üzerine fare ile sağ tıklayınca büyük olasılıkla aşağıdaki gibi seçenekler çıkacaktır. Seçeneklerden "Resim URL'sini kopyala" seçeneğini seçin.


Sonra Facebook zaman tünelinde durum paylaşma kısmına bu URL adresini yapıştırın. Kısa bir süre sonra bu hareketli resim durum penceresinde görünecek ama görünmeye de bilir. Ama yine de gif çalışır durumda olacaktır. İsterseniz durum bölümüne yapıştırdığınız adresi silip başka bir şeyler de yazabilirsiniz. Paylaş butonuna tıklayınca artık zaman tünelinizde hareketli resim olan gif oynatılacaktır. Yani bu şekilde Facebook'a gif eklenebilecektir.

Not: Yukarıda anlattığım yöntem Google Chrome üzerinden gösterilmiştir. Yapıştırılan url adresinde gif uzantılı dosya ".gif" olarak adresin sonunda olmalıdır. Bu durum  internet tarayıcı ve gif dosyasını barındıran sunuculara göre değişebilir o zaman URL adresi ".gif" olarak çıkmayabilir. Bu durumda resim üzerine sağ tıklayarak "Öğeyi denetle" veya "Kaynak görüntüle" gibi seçeneklerden o resmin bulunduğu kaynak bölümünde gif uzantılı dosyayı bulmanız gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder