16 Şubat 2018 Cuma

İnfografik nedir?

Son yıllarda internetin yaygınlaşması ile görsel materyaller de yaygınlaşmaya başladı. Bununla birlikte çeşitli kavramlar da hayatımıza girmeye başladı. Bu kavramlardan biri de infografik (infographic) kavramıdır. 

İnfonun anlamı bilgi, grafiğim anlamını ise görsel olarak düşündüğümüz de Türkçe karşılığı "bilgi görseli" olarak da düşünebiliriz. Maalesef ki son yıllarda teknolojik kavramlar İngilizce olarak direk dilimize giriyor ve bu yüzden bu "bilgi görseli" olarak düşündüğüm kavramın adı infografik oldu.

Verdiğim infografik görsellerine de bakacak olursanız verilecek bir bilginin görsellerle harmanlanıp bir afiş olarak sunulduğu resim dosyalarından ibaret olan infografik aslında çok yeni bir kavram değildir. Bu kavramın son yıllarda infografik olarak yaygınlaşması son yıllarda internet hızlarının yükselmesi ve daha çok görsel materyallere ihtiyaç duyulmasından kaynaklanmaktadır. Haber sitelerinde infografik haberler, yemek sitelerinde infografik tarifler derken infografik hayatımızda yer etmeye başladı ve ilerleyen yıllarda daha da edecek gibi görünüyor.
İnfografik hazırlamak için bir çok program ve internet sitesi mevcuttur. Aslında ben de bu yazıyı bir infografik olarak hazırlasaydım fena olmazdı. Ama zaman, zaman, zaman derim başka bir şey demem. :)

Peki neden infografik? 
  • Görsel anlatım ile daha anlaşılır ve kalıcı olması
  • Dikkat çekici olması
  • Verilecek bilgilerin sade olması
  • Tek bir resim dosyasında görsel bilgi aktarımı olması
  • Renkli ve eğlenceli olması gibi nedenleri sayabiliriz.
  • Aşağıdaki örnekte görmüş olduğunuz gibi sıcak çikolata tarifini bir infografik olarak hazırlamışlar. Gayet eğlenceli ve dikkat çekici görünüyor. Klasik metin halinde bulunan tariflerden de farklı olarak eğlenceli görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder