18 Kasım 2018 Pazar

Adil Kullanım Kotası tamamen kaldırılacak

Ülkemiz istatistiki verilerde internet hızı olarak gerilerde değil fakat internet sisteminin kanayan yarası adil kullanım kotası olarak gerilerde. Adil kullanım kotası (AKK) ya da adil kullanım noktası (AKN) olarak bilinen bu kısıtlama geçen sene kalkacak dendi fakat sonra sadece 02.00 - 08.00 saatleri arasındaki indirmeler kotaya işlenmeyecek dendi. 


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan yaptığı açıklamada 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren adil kullanım kotasının kaldırılacağını duyurdu.

Peki nedir bu adil kullanım kotası? Adil kullanım kotasının kaldırılması ne işe yarayacak?

Adil kullanım kotası limitsiz adı altında internet paketlerinin aldatıcısı ve kanayan yarası. Aylık indirmeleriniz AKK kotası ne ise o sınırı geçince internet hızınız ciddi anlamda düşüyor. Mesela adil kullanım kotası 50 GB olan 16 mbps hızındaki internetinizi ayın birinci gününden itibaren 50GB olarak kullanırsınız ve internette gezindiğiniz, bir şeyler indirdiğiniz her bayt sizin kotanızdan düşür. 50 GB bitince 16 mbps hızınız 3 mbps ya da 5 mbps olur. Bu da demek oluyor ki tamamen çoklu ortam türlerinden (resim, fotoğraf, video, müzik) oluşan internet sitelerini gezerek ilk 10 gün (kimi 5 gün kimi 20 gün) 50 GB ile bitiririz sonraki 20 gün kaplumbağa hızında acınası ve geri kalınmış hallere düşeriz. İşte bu kanayan yara inşallah 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren kaldırılacak tabi aksi bir durum ya da işletmelerin oyunu olmazsa. Hayırlı olsun diyelim ve bekleyip görelim. Kaldırıldığında bu geri kalmışlıktan kurtulacağız. Birçok gencin 5-10 TL hesap yapıp gece indirme yapayım, şu videoyu 360p kalitesinde izleyim, kotayı geçtik internette gezinemiyoruz... gibi dertleri son bulacak inşallah. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder