10 Ocak 2021 Pazar

Boydan fotoğraf çekme teknikleri

Fotoğraf çekme işi bir sanattır. Eğitim gerektiren bu işte bazen şans yanınızda olur ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz fakat şans bazen yanınızda olur. Bu yüzden fotoğraf çekme tekniklerini öğrenmek, fotoğraf çekeceğiniz cihazı da tanımak gerek. Bu yazımda genel fotoğraf çekme tekniği değil de kişi boydan fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken tekniklerden bahsedeceğim. Bu teknikler ile kişinin fotoğraf kadrajında boydan net ve düzgün görünmesi sağlanır. Ama bu teknikler bir anayasa değildir. Bu teknikler dışına çıkarak da kendi ürettiğiniz konuda harika fotoğraflar da çıkarabilirsiniz.

1. Kural : Ayaktaki kişi ile fotoğrafı çeken arasında biraz mesafe olmalı. Fotoğraf makinesi kişinin ortasına dik hizalanmalı ve fotoğraf makinesi de fotoğrafı çekilen kişiyle paralel olmalı. Çok yakın olması, fotoğraf makinesinin paralel olmaması, objektifin dik değil açılı olması, tepeden ya da alttan çekimlerde kişi boydan orantılı görünmez istediğimiz boydan sonucu elde edemeyiz.




2. Kural : Kişinin üzerine düşen ışık yüksek oranda olursa fotoğrafta daha net çıkar. Tabii ki çok fazla ışık da kişinin çok fazla parlak görünmesini sağlar. Kişi üzerine düşen ışığı kısarak yapabilirsiniz. Kişinin arkasından ışık gelmesi de kişiyi karanlık gösterebilir. Bu yüzden aşağıdaki resimdeki gibi ışık kaynakları fotoğrafı çekilecek kişinin arkasından değil fotoğrafı çeken kişinin arkasından gelmesi daha iyi sonuçlar ortaya çıkarır. Akşam saatlerinde güneş olmayacağı için pencere önünde de fotoğraf çekilebilir tabii ki :) 

3. Kural : Kişinin arka planında çok karmaşık, düzensiz, göze hoş görünmeyecek nesnelerin olması fotoğrafta göz yorar ve karmaşaya neden olur. Kişinin üzerindeki kıyafetin renkleri de arka plandaki renklerle aynı olmamasına özen gösterilmelidir.

4. Kural : Fotoğrafa bilgisayarda arka plan eklenecekse o zaman kişi sade renkli boş bir duvar önünde ya da kumaş-perde gibi bir örtü ile örtülmüş bir yerin önünde de fotoğrafı çekebilirsiniz. Bu tür durumlarda arka fonun mavi ve yeşil tonlarda olması önerilir. Tabii bu konuda 3. kuralı da unutmayalım.

5. Kural : Fotoğraf çekeceğiniz cihazın çekim kalitesini yüksek değerde ayarlamanız ve renkleri çok değiştirilmiş efektleri kapatarak çekmek daha doğru sonuçlar doğuracaktır. Fakat bazı efektler ile parlaklık, doygunluk gibi özellikler ile de daha güzel sonuçlar elde edilebilir.

Bu konu için gösterilmiş güzel bir örnek aşağıdaki fotoğrafta görülmektedir. Kişinin boydan en net, en orantılı ve en doğru görüntüsünü elde etmek için yukarıdaki kurallara uyarak çekerseniz ikinci fotoğraftakini elde edersiniz. Eğer fotoğrafı çeken kişi fotoğrafı çekilen kişiye yaklaşıp biraz yukarıdan çekerse birinci fotoğraftaki gibi bir sonuç elde eder.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder