6 Mart 2021 Cumartesi

Google Chrome bağlantınız gizli değil hatası çözümü

Siz de Google'a girdiğinizde ya da bir arama yaptığınızda alttaki resimdeki gibi bir hata ile karşılaşıyorsanız ve internette gördüğünüz her şeyi denediniz ve sorun düzelmediyse hatanın çözümü konusunda bu yazı size faydalı olacaktır.


Bağlantınız gizli değil hatasının bir çok türü var bu türler ekrana çıkaran uyarı yazısında yukarıdaki resimde dikdörtgen içine aldığım NET::ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID mesajı ile veriliyor. Mesela bu kısımda DATE geçiyorsa o zaman bilgisayarınızın tarihi yanlış oluyor. Onu düzeltince sorun da düzeliyor. 

Bu yazıda bağlantınız gizli değil hatasında yukarıda da yazdığım NET::ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID mesajı üzerinden gideceğim. Ben bu sorunu arkadaşımın bilgisayarında yaşamıştım ve nette bahsedilen tüm çözümleri denememe rağmen çözememiştim ve Windowsu yeniden kurarak sorunu düzeltmiştim. Yine bir arkadaşımın bilgisayarında denk geldim ve bu sefer azim ederek sorunun kaynağını buldum. Hata kodunda Google güvenlik sertifikasında alan adı için url ismi hatası veriyor yani isim sertifikası güvenli değil uyarısı veriyor. Hatanın gelişmiş kısmında da devam et seçeneği de çıkmıyor. 

Google sistemde bir güvenlik açığı gördüğünden dolayı bunu siteyi açmayı arama yapmayı engelliyor. Hatta sadece Chrome'da değil diğer tarayıcılarda da yapıyor. Chrome'u açınca tarayıcının sağ üstünde çıkan Gmail kısayolu ile 9 noktalı Google menüsü de çıkmıyor. 

GELELİM BAĞLANTINIZ GİZLİ DEĞİL HATASI ÇÖZÜMÜNE

Bu sorunu etkinleştirme için yüklenen KMSpico programı yapıyor. Antivirüs programları bu programın tüm parçalarını virüs olarak işaretliyor. Eğer antivirüs programınızda istisna etme seçeneği var ise KMSpico dizinini istisnaya ekleyerek deneyebilirsiniz. Yoksa programı kaldırmak da yetmiyor.

KMSPico programını kaldırınca devam ediyor çünkü KMSpico kalıntısı KMS Updater ELDI adında bir uygulama kalıyor. Bu uygulama hizmetlerde açılıyor ve her açılışta arka planda çalışmaya devam ediyor. Aşağıdaki resimdeki gibi görev yöneticisini açtığınızda İşlemler listesinde KMS Updater ELDI'yi devre dışı bırakıp, silerseniz bu bağlantınız gizli değil hatasının çözümüne ulaşmış olursunuz. Silmek için devre dışı bırakmadan önce üzerine sağ tıklayıp dosya konumunu aç seçeneğine tıklarsanız dosyanın bulunduğu klasör açılır.

KMS Updater ELDI başlangıçta görünmüyor. Bu sorunun belki başka çözüm yolları da mevcuttur. Bu KMS Updater'i hizmetler bölümünden kaldırmak gibi seçenekler olabilir. Antivirüs programı ile alakalı bir durum da olabilir. Antivirüs programını kaldırdım fakat düzelmedi. Benim çözümüm bu oldu ve işe yaradı.

Bu durum Windows güncellemesi sonrası da yaşanmış olabilir. Doğal olarak Windows KMSpico'yu engellemeye çalışıyor ve o isimde açılan uygulamalar ile bu tür sorunlara neden oluyor olabilir. İmkanınız var ise lisanslı windows kullanınız ve sorunu kökten çözünüz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder