9 Mayıs 2021 Pazar

Tinkercad'de Temel Arduino Örnekleri

Robotik kodlama konusunda çok yaygın bir elektronik kart olan Arduino'nun simülasyonunun yapılacağı popüler bir site olan Tinkercad'de temel Arduino örnekleri.

Tinkercad üzerinde bir çok elektronik ve elektromekanik bileşen bulunmaktadır. Bunlar gerçek robotik kodlama devrelerinde kullanılan bileşenlerdir. Bu bileşenlerin temel olanlarından birçoğunu içeren temel Arduino örneklerine aşağıdaki listedeki adreslerden ulaşabilirsiniz. Örnekleri görüntüleyebilmek için Tinkercad üyeliğinizin olması gerekir. Üyelik ücretsizdir.

Bu örnekler temel Arduino kurslarında gösterilen örnekler ile aynıdır. Bu örnekleri iyi inceleyip anlarsanız gerçek Arduino çalışmalarını daha iyi yapabilirsiniz.

Örneklerde blok tabanlı kod çalışmalarına yer verilmemiştir. C++ tabanlı olan Arduino kodlama dili olan metin tabanlı kodlamalar ile yapılmıştır. Örnekler lise Bilgisayar Bilimi dersi müfredatına da uygundur. Aşağıdaki başlıklara tıklayarak Tinkercad örneklerini açabilirsiniz.

  1. LED Oyunu  (İlk örnek ledlere ışık verme ve söndürme)
  2. Buton ile giriş  (Butona basılarak pinlere giriş yapılması)
  3. İç içe for döngüsü led oyunu (2 tane for döngüsünün iç içe kullanımı)
  4. Ayarlı direnç (potansiyometre) (Ayarlı direnç ile analog giriş örneği)
  5. Ayarlı direnç ile kara şimşek (Ayarlı direnç ile led oyunu)
  6. Sıcaklık (TMP) sensörü (Sıcaklık sensöründen bilgi okuma)
  7. Işık sensörü (LDR Direnç) ve RGB led (Ortamdaki ışık miktarına göre led oyunu)
  8. Buzzer (Piezo, Küçük hoparlör) ve diziler/listeler (Buzzer ya da hoparlör denilen bileşeni çalıştırmak)
  9. Hareket (PIR) sensörü (Çevremizde çok kullanılan hareket sensörünü anlamak)
  10. Ultrasonik Mesafe Sensörü (Park sensörü olarak da bilinen ultrasonik mesafe sensörü örneği)
  11. LCD Ekran (16x2 karakterli LCD ekran kullanımı)
  12. Servo Motor (Servo motor kullanımı)

Bu örnekler temel Arduino çalışmalarında sırasıyla öğrenilmesi gerekenleri içerir. Arduino ile ilgili temel bilgileri bilme ön koşulu taşımaktadır. Kodlar ile ilgili açıklamalar Tinkercad içinde kod bölümünde kod satırlarının yanında, altında ya da üstünde bulunmaktadır. Arduino ile ilgili temel bilgiler için daha önce hazırlamış olduğum adres için buraya tıklayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bunları öğrenerek robotik kodlama konusunda giriş seviyesinde bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu devreleri başka mekanikler ile birleştirerek ortaya bir robot çıkarabilirsiniz. Örneğin servo motoru robot kollarını hareket ettirmek için kullanabilirsiniz. Sıcaklık sensörü ve lcd ekran yardımı ile göstergeli, uyarılı bir termometre yapabilirsiniz. Daha bir çok robotik proje çıkarabiliriz. Bu konuda gelişmek tamamen sizin çabanıza ve ilginize kalmıştır. 






  

1 yorum: