14 Eylül 2022 Çarşamba

Disk yönetiminde HDD disk görünmüyor sorunu çözümü

Yeni nesil bilgisayarlarda eski sistemlerle çakışmalardan kaynaklanan nedenlerle bazı sorunlar görünmeye başladı. Bu konuda da son zamanlar HDD diye bildiğimiz eski tip hard diskler başrol oynamaya başladı. Sanırım HDD diskler artık miadını dolduruyor. Çünkü HDD diskler artık yeni anakart, işlemci kombinasyonlarında görünmeme sorununa yol açıyor.


Bilgisayarınızda NVME Sata disk yanında bir de HDD olan bilgisayarlarda genelde bu sorun yaşanıyor. BIOS'ta ve aygıt yöneticisinde HDD diskiniz görünüyor ama "Bilgisayarım" kısmında bu disk görünmüyor. İşin içinde olan ve bu tür donanım sorunlarına karşı biraz bilgisi olanlar çeşitli çözüm yolları deniyorlar. Mesela "disk yönetiminden bir sürü işlem yaptım yine olmadı" diyorsanız bu sorunun çözümü için tam yerindesiniz.

İşte bu noktada eski kalıp tarih olmaya başlayan HDD disk sistemlerini yeni sistemlerde pek önemsememeye başladılar. Üreticiler artık SSD ve NVME disk yapılarına ağırlık vermeye başladı. Bu da beraberinde bazı sorunlara yol açmaya başladı. İntel işlemcilerin 11. nesli ile başladığı söylenen bu sorunda HDD diskler Windows'ta direk olarak kullanılamıyor. Disk windows'ta görünmüyor ve bu sorunun çözümü için bir dizi işlem gerçekleştirmek gerekiyor. Bunun çözümü için Windows 10'da depolama alanlarını yönet kısmındadır.

ÇÖZÜM ; 


Windows arama çubuğuna yukarıda görüldüğü gibi "depolama alanlarını yönet" yazın ve sonuçlarda çıkan Depolama Alanlarını Yönet simgesine tıklayın.
Bu ayar kısmına girdiğinizde hard diskiniz görünmektedir. Fakat diskiniz pasif durumdadır. Aşağıdaki resimde benim bilgisayarımdaki HDD ayar yapıldıktan sonraki ismi görünüyor bu sizde ilk seferde farklı görünür. Diski pasif durumdan aktif duruma getirmek için "Ayarları Değiştir" butonuna tıklayın ve disk yanında açılan depolama alanı oluştur'a tıklayın. 

Bu kısımda HDD diski ayarlıyoruz. İlk olarak bir ad verebilirsiniz, ardından dayanıklılık türünü basit olarak işaretlemeniz gerekir. Bu ayarları yaptıktan sonra en alttaki Depolama alanı oluştur butonuna tıklıyoruz ve kısa bir işlemden sonra diskiniz aktif oluyor. Bilgisayarım penceresinden girip kontrol edebilirsiniz. Sorununuz bu şekilde çözülür.


Eğer sizde SSD görünüyor HDD görünmüyor diyorsanız ve bu yukarıdaki işlemler çözüm olmadıysa bizlerle yorumlarda bu durumu paylaşın. Gözükmeyen HDD sorunun başka çözümleri var ise bunu da paylaşalım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder