12 Aralık 2013 Perşembe

Diski biçimlendir sorunu

Elinizde bir taşınabilir disk var ve bilgisayara her taktığınızda "Diski biçimlendir" uyarısı veriyor ve "Şimdi biçimlendirmek istiyor musunuz" diye soruyor. Evet butonuna tıklarsanız biçimlendirme yapar fakat disk içindeki bilgileriniz önemliyse sakın evet butonuna tıklamayın.
İlk yapmanız gereken iş, Bilgisayarım'dan diskinizin bulunduğu simgeye sağ tıklayın ve Özellikler seçeneğini seçin. Özellikler sayfasında Araçlar sekmesinde Hata Denetimi'ni seçin ,aşağıdaki resimdeki gibi düzeltme seçeneklerini işaretleyin ve disk hata denetimi yapsın. Diskin bu şekilde düzelme olasılığı var.
Yukarıdaki işlem sonucunda düzelmez ise bir de dos ortamında disk denetimi yapmanın faydası vardır. Bunun için Başlat'tan çalıştır kısmına cmd yazıp giriş yapın. Çıkan dos ekranında chkdsk d: /f /r komutunu yazıp enter tuşuna basın. Burada d: sorunlu olan diskin sürücü harfidir ve farklılık gösterebilir. /f, chkdsk komutunun parametresidir. Anlamı diskte hata varsa bulup düzeltir. /r ise bozuk kesim varsa oradan okunabilir bilgileri kurtarmaya çalışır. Bu komut diskin boyutuna göre ve arızalara göre birkaç saatten fazla bile zaman alabilir. Ayrıca bu işlemi yapmak için bilgisayarın yeniden başlatılmasını isteyebilir.
Eğer bunlarda fayda etmez ise disk kurtarma programları işinize yarayabilir. Ben bu konuda Acronis Disc Director programını öneririm ve aşağıdaki adresten bu programla ilgili bilgi alabilirsiniz.
http://forum.donanimhaber.com/m_28030930/tm.htm



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder