1 Aralık 2013 Pazar

Google görsellerde resim ve fotoğraf arama

Bazen bir fotoğrafla ortalığı karıştıranlar, bazen de kandıranlar oluyor. Sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan fotoğraflar bazen sahte olabiliyor ya da ilgili konuyla alakası olmayabiliyor. Bazen siyasi, bazen reklam amaçlı ve bazen de bilinçsizce paylaşılıyor. Bunlara kanmak ya da kanmamak elimizde. Nasıl mı? O zaman bu yazımı okuyun.

Bugün Hızlı ve Öfkeli filminden tanıdığımız Paul Walker trafik kazasında vefat etmiş. Facebook'ta gördüğüm bir paylaşım yüzü parçalanmış bir adamın fotoğrafı ve azcık Paul Walker'a benziyor. Merak ettim ve fotoğrafı sağ tıklayıp bilgisayarıma kaydettim ve fotoğraf olarak Google'dan arattım ve fotoğrafın Paul Walker'a ait olmadığını buldum. Çünkü aynı fotoğraf daha önceki tarihlerde paylaşılmış başka birinin ölüm haberinde var. Buradan da çıkan sonuç her paylaşıma inanmayın ve gerekirse araştırın şimdi nasıl yapıldığını aşama aşama anlatacağım. 
Araştırmak istediğiniz fotoğrafı bilgisayarınıza kaydedin. Eğer Twitter'dan fotoğraf kaydedecekseniz print screen tuşu ile görüntü alıp paint programında o fotoğraf kısmını kesmeliniz, ya da sayfa kaynağınından fotoğrafın adresini bulma var ya da görüntü yakalama programları ile de yapılabilir. Diğer sitelerde fotoğrafa sağ tıklayıp farklı kaydet seçeneğinden kaydedebilirsiniz.
-Google'u açın ve görsellere tıklayın. Sayfa açık kalsın, hatta sayfayı küçülterseniz kaydettiğiniz dosyayı buraya sürüklemek kolay olur.
-Kaydettiğiniz fotoğrafı fare ile sürükleyerek Google görsellerin arama kutusuna bırakın. Kısa bir süre içinde görseli arayıp size sonuçları listeleyecektir. Google bu arama yöntemine görselle ara yöntemi diyor.
Aşağıdaki gibi arama kutusuna bırakın.
-Eğer fotoğraf internette diğer sitelerde varsa sonuçlar listelenir. Fotoğraf diğer sitelerde yoksa benzer fotoğraflar gösterir. Çıkan sonuçların tarihlerine ve o sitelerdeki açıklamalarına bakarak bilgi alabilirsiniz. Özellikle aldatma ve ortalığı karıştırmak için çıkan yukarıda anlattığım örnekteki gibi fotoğrafların gerçek yüzü bu şekilde ortaya çıkmaktadır.
 Yukarıdaki fotoğrafta bugün (1 Aralık 2013) ölen Paul Walker'ın yüzü parçalanmış halinin fotoğrafı olduğunu iddia eden bir paylaşımdan bulduğum fotoğrafın aranma sonucunu gösteriyor. Özellikle kırmızı ile işaretlediğim alanda görüldüğü gibi aylar önce paylaşılmış bir fotoğraf. Yani Facebook'ta gezen o fotoğrafın Paul Walker olmadığını ispatlamış olduk. Daha bunun gibi birçok paylaşımı bu yöntemle doğrulayabilir ya da yalanlayabilirsiniz.
Her gördüğüne, duyduğuna inanmayan insanların çoğalması dileğiyle.

Not : Internet Explorer'un eski sürümlerinde bu sürükleme işlemi olmuyor.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder