29 Kasım 2013 Cuma

Cmos checksum error sorunu ve çözümü


Bilgisayar açıldığında anakart bios bilgileri ekrana geldikten sonra "Cmos checksum error" ya da bazı anakartlarda "bios rom checksum error", "cmos checksum bad", "cmos settings wrong" gibi uyarı cümleleri yazar. Bu arıza ile ilgili çok karmaşık bilgi var bu sorunu fotoğraflarla anlatmak ve çözümünü de sunmak istiyorum.





Bu sorun anakartlarda bulunan pillerin bitmesinden dolayı oluyor. Her anakartta bulunan piller, BIOS bilgilerini ve saat-tarih bilgilerinin hafıza tutulması için güç sağlar. 
Bu pil bitince BIOS bilgileri ve saat-tarih bilgileri sıfırlandığı için yukarıda saydığımız bu uyarıları verir. Bu uyarıları genelde F1 tuşuna basarak geçebilirsiniz. Fakat pili değiştirmediğiniz sürece bu uyarıyı alırsınız. Resimde görülen pil elektronik ve bilgisayar parçası satan her yerde bulunabilir. Fiyatı 3-5 TL civarlarındadır. Pil CR2032 kodlu 3 voltluk pildir. Pili aldıktan sonra aşağıdaki fotoğrafta da görüldüğü gibi pil yuvasının yanındaki çentiğe bastırarak pil çıkartılır ve yönü aynı olmak kaydıyla yeni pil yuvaya oturtulur. Bilgisayar açıldıktan sonra BIOS'a genelde del tuşu ya da bazı anakartlarda F2 ve F10 ile giriş yapılır ve BIOS'un çıkış kısmında "Save and Exit" seçeneğinden çıkılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder