25 Eylül 2013 Çarşamba

Okullarda Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi


Çağ "Bilişim Çağı" deniliyor fakat birçok icraat sözde kalıyor. Özellikle okullarda Bilişim konusunda eğitim bazı kesimler tarafından gereksiz görülüyor, bazı kesimler ise ağzının ucu ile destekliyor. İşin ciddiyeti fark edilmiyor ya da edilmek istenmiyor. "Çocuklar bilgisayar kullanmayı biliyor" denilip geçiştiriliyor. Halbuki bilişimin sadece bilgisayardan ve bilgisayar kullanmaktan ibaret olmadığını bilmiyorlar. Neden? Çünkü bunu diyenlerin de bilişim eğitimi almadığı, bilişim konusunda bilgili olmadıkları apaçık ortada.


Dünyanın birçok ülkesinde daha ergenlik dönemindeki çocuklar bile internet ortamında ufak tefek kodlama bilgileri ya da sosyal medyayı verimli kullanmaları sayesinde binlerce lira para kazanırken bizim ülkemizde çocuklar Facebook'ta takılıyor, oyun oynamayı biliyor diye "oooo bizim oğlan harika bilgisayar biliyor" oluyor. Bu konuda hem liselerde hem ortaokullarda çalıştığım için işin aslı "oooo hiç de öyle değil" oluyor.
Öğrencilerin çoğu bilişim okur-yazarlığı konusunda zayıf hatta sıfır bile diyebilirim. Bilgisayar bölümünden mezun olan öğrencilerin büyük bir kısmı programlama konusunda yetersiz, bir kısmı ise yaratıcı değil. Bilişim derslerinin zorunlu hale getirilmesi bu durumda biraz ümit verici ama buna ailelerin, diğer öğretmenlerin ve okul idarecilerinin de inanması gerekir. 
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinde öğrencilerinizin bilişim okur-yazarı olması onların bu bilişim çağında birçok şeye yabancı kalmamasını sağlar. Bu konuda farkındalık her zaman yararlıdır. Bilişimin ne olduğunu, bilişimin nerelerde kullanıldığı, iletişim teknolojilerini, bazı bilgisayar programlarını, kodlamayı derken birçok konuda kabaca da olsa eğitim alacaklar. Bu sayede az-çok bilişim okur-yazarı olacaklar, sorunlara farklı açıdan bakmayı ve hayatta karşılaşacağı problemleri çözmeyi ve baş etmeyi öğrenecekler. Yani kısacası öğrenciler bilişim çağına daha da bilinçli hazırlanacaklar. Tabi bu konuda da Bilişim Teknolojileri öğretmenlerine çok görev düşüyor. Çocukları bol bol serbest bırakıp internette takılmalarına izin vermek onlara kötülük yapmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder