29 Eylül 2013 Pazar

Sanal memurlar mı geliyor yoksa?

              Çağ bilişim çağı, birçok çalışanın yerini bilgisayar alacak deniliyor ve bazen alıyor da. Tabiki insanın olmadığı bir iş kabul edilemez fakat bazı durumlarda işleri hızlandırmak için, insanlara kolaylık sağlamak için bilgisayar teknolojilerinden yararlanılabiliyor. Mesela marketlerde bulunan otomatik kasalar; örneğin Migros'larda Jet Kasa var. Bu kasada kasiyer yok, insanlar aldıkları ürünleri okutup parasını da kredi kartıyla ödeyip marketten çıkıyorlar.



Bu hem diğer kasalardaki yoğunluğu azaltıyor hem de insanlar için pratiklik teşkil ediyor. Bir başka örnek otoban gişeleri, önceleri gişelerde 24 saat boyunca çalışan memurlar vardı, fakat şimdi otomatik geçiş sistemi (ogs) ya da hızlı geçiş sistemi (hgs) ile memura gerek kalmadan adı üzerinde hızlı bir şekilde geçiş yapılıyor. Bunların hepsi insanların kolay bir şekilde işlem yapması için.
             Son haberlerden biri de "sanal memur" haberi. Dünyada ağ sistemleri konusunda dev bir firma olan Cisco tarafından yapılan bir kabinde kameralı bir bilgisayar sistemi ile insanlar bazı işlerini devlet dairelerine gitmeden gerçekleştirebilecekler. Pilot uygulama İspanya'da Barselona Belediyesi'nin gerçekleştirdiği bu proje bakalım sürekli kalacak bir sistem olacak mı? Mesai saatlari içinde görevlilerle bu kabinden görüşüp belli başlı işlemler yapmaktadırlar. Bu kabinlerin alışveriş merkezleri ya da şehrin belli başlı bölgelerine koyulduğunu düşünürsek bazı ufak tefek işlemler için devlet dairesine kilometrelerce yol gidilmesine gerek kalmadan insanların çok işine yarayabileceği kanısındayım. Mesela devlet dairelerine konulan fotoğraf stüdyosu kabinleri insanların işini kolaylaştırıyor.

             Sanal memurlar mı geliyor yoksa? Sorusuna verilecek cevap kısa zamanda sanmıyorum fakat uzun zaman içinde tam olarak olmasa da kısmen sanal memur olur ama her çağda insana heryerde gerek var diye düşünüyorum.

Kaynak : Bilgiçağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder