1 Ekim 2013 Salı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretmenleri

Yıllardır okullarda Bilişim Teknolojileri yani halk dilinde Bilgisayar dersi bulunmaktadır. Okulda laboratuvar ve Bilişim Teknolojileri öğretmeni varsa bu dersler genel olarak açılıyordu.  4. ve 5. sınıflarda Bilişim Teknolojileri dersi kaldırıldıktan sonra Bilişim Teknolojileri öğretmenleri sıkıntı yaşamaya başladı.
Norm fazlalıkları, seçilmeyen dersler, formatörlük ve rehberlik çıkmazları derken geçen sene ders Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi adı altında zorunlu olarak 5. ve 6. sınıflara getirildi ve bundan sonra her yıl artarak 2 sene sonra 5,6. sınıflarda zorunlu, 7. ve 8. sınıflarda seçmeli ders olacak. Ders saati de haftada 2 saat olacak. Bu da demektir ki Bilişim Teknolojileri Öğretmenine ihtiyaç olacak.
Bu dersi gereksiz gören ya da ders öğretmeninin okulda bilgisayar işlerini yapma zorunluluğu olduğunu düşünen, öğrenciler, veliler, öğretmenler ve idareciler mevcut. Oyun oynamak ve Facebook'a girip gezinmekten dolayı bilgisayar kurdu olduğu düşünülen öğrencilere rehberlik edecek bu dersin öğretmenlerinin görevlerine gelelim

Bilişim okuryazarlığı ; Bilgi ve iletişim teknolojilerini doğru ve güvenli biçimde kullanmak için gerekli olan temel bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmak
Bilişim etiği, gizlilik ve güvenlik konularında duyarlı davranabilmeleri konusunda onlara rehberlik etmek.

Bilişim Teknolojilerini Kullanarak İletişim Kurma, Bilgi Paylaşma ve Kendini İfade Etme; Bilişim araçlarını kullanarak etkili iletişim kurabilir, fikir ve projelerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı olmak. 
Sosyal medyayı tanımalarına ve onu etkili ve sağlıklı kullanmalarına yardımcı olmak.

Araştırma, Bilgiyi Yapılandırma ve İşbirlikli Çalışma; Bilişim teknolojileri araçlarını kullanarak bilgiye erişebilir, bilgiyi analiz edebilir ve bilgiden bilgi üretmenin gücünü ve önemini kavrayabilmelerine yardımcı olmak. Yani onları kopyala-yapıştırcılıktan uzak tutmak.


Problem Çözme, Programlama ve Özgün Ürün Geliştirme; Bir problemi çözmek ve projeyi gerçekleştirmek için strateji geliştirebilir, çözüm üretirken farklı bakış açılarını ve yaklaşımları kullanabilmelerine yardımcı olmak.

Yazarlık ve programlama dillerini tanıyabilmelerine ve az-çok kullanmalarına yardımcı olmak.



Yukarıdaki maddeler dersin öğretim programındaki dersin amaçlarının bir özetidir ve daha fazlası da eklenebilir. Kısacası Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi öğretmeni öğrencilerin vatana-millete hayırlı evlat olmalarında rehberlik etmenin yanı sıra onların Bilişim Teknolojileri konusunda bilinçli olmalarını sağlamak ve bilişim çağında en önemli yer tutan bilişim sanayisine daha bilinçli insanlar yetiştirmek gibi yakından uzağa doğru bir hedefin baş mimarisi olma yolundadır. 


Yani Bilişim Teknolojileri öğretmenleri de diğer öğretmenler gibi ders öğretmenidir ve önceliği derslere girip öğrencilere rehberlik etme ve yardımcı olmadır. Okuldaki bilgisayarlarda sorun çıktığında onları kesin olarak yapacak değildir. Elektrik-elektronik teknolojisine dayalı tüm aletleri tamir edecek değildir ki bu hususta okulda ki su ısıtıcıların dertlerini bile Bilişim Teknolojileri ve Yazılım öğretmeni çözecek görüşünde olanlar var. Öğretmenin vakti, bilgisi ve isteği varsa bu saydıklarımı gönülden yapar. Ama yapmak zorunda değildir. Okuldaki bilgisayarlar ve bilgisayar sistemini kapsayan cihazlarda sorun çıktığında onlara müdahale etme, yapabiliyorsa sorunu giderme yapamıyorsa gerekli irtibatları kurup sorunu giderme , öğretmenlere, idareye ve öğrencilere bilgisayar konusunda rehber olma görevi Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni'nin görevidir. Eğer okulda Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni görevinde olmayan Bilişim Teknolojileri öğretmeni varsa sadece Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinden ve bilgisayar laboratuvarından sorumludur. Yukarıda saydığım diğer işleri vakti ve gönlü varsa yapar. Buna karşı çıkan zihniyete de sorarım. O zaman Matematik öğretmenleri okulun hesap-kitap işlerini yapmalı, Görsel Sanatlar ve Teknoloji Tasarım öğretmenleri okulu boyamalı, Fen ve Teknoloji öğretmeni bahçedeki ağaç, çiçek v.s. ile ilgilenmeli, Müzik öğretmeni ses sistemi ile ilgilenmeli... mi acaba?

Bilişim Teknolojileri Rehberliği ile ilgili bakanlığın çıkardığı 28.09.2012 tarihli yazı ile Bilişim Teknolojileri Rehberliği Görevi tanımlanmıştır. Aşağıdaki adresten pdf dosyası olarak indirip incelemenizi tavsiye ederim.

Bilişim Teknolojileri Rehberliği görevi pdf dosyası için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder