7 Ekim 2013 Pazartesi

Bilişim Teknolojilerinin Kültürel-Sosyal Katkıları ve Kaybettirdikleri

İnsanlık iletişimi, bilgiye erişmeyi, bilgi oluşturmayı çağlardan beri çeşitli evrelerden geçirerek, geliştirerek günümüze kadar ulaştırdı ve ulaştırmaya da devam ediyor. Taşlara yazı yazıp onları belge haline getirmek, dumanla iletişim, kuzgunla iletişim, mektupla iletişim, telefonla iletişim, belgelerin kağıtlara elle yazılıp elle kopyalanması, basılı materyaller halinde koca binalara arşivlenmesi derken kökeni bilgiden oluşan bilişimin devreye girmesi ve gelişmesiyle insanlığa büyük katkıları oldu ve bunun yanında da kaybettirdikleri de oldu.

Bilişim teknolojilerin gelişmesi sayesinde insanlar bilgiye kolay ulaşıyor ve zamandan kazanıyorlar. Bunun yanında birçok konuda maliyet azalıyor. 
Eskiden mektupla iletişim sağlanmaya çalışıp günlerce beklenirken şimdi bir e-posta ile kısa sürede iletişim kurulup hasret gideriliyor, sorunlar çözülüyor, gerekli belge transferleri yapılıyor. 
Eskiden bilgiye ulaşmak için yine mektup ya da bir bilene telefonla sormak ya da bilgiye ulaşmak için kütüphanelere gitmek gerekirken şimdilerde internet olan her cihazdan bilgiye ulaşmak kolay oluyor. 
Belgelerin koca binalarda arşivlenmesi yerine artık elektronik ortamlarda arşivlenip yerden kazanç sağlanıyor.
Çeşitli görüşmeler için şehir şehir, ülke ülke koşturmak yerine bazen e-konferans yöntemleri ile görüşmeler daha ucuza ve daha kısa sürede sonuçlandırılıyor.
Bunlar gibi katkıların yanında kaybettirdikleri de oluyor. Bilgisayarlar, cep telefonları ya da oyun konsolları yok iken çocuklar sokaklarda, parklarda, çayırda koşuyor ve çeşitli kültürel oyunlar oynuyorlardı. Bu sayede fiziksel-zihinsel gelişimlerine katkıda bulunuyorlardı. Şimdilerde meşe-bilye-misket, seksek, çamurda çivi oyunu, gazoz kapağı, beştaş, dama, ip atlama, kovalamaca, saklambaç, evcilik ... gibi oyunları oynayan çocuklar azalırken bilgisayar, oyun konsolu ve cep telefonları başında çok vakit geçiren çocuklar çoğalıyor. Elektronik ortamda sosyalleşme ile birebir sosyalleşme arasında farklar oluşuyor. Kişilikler, tarzlar, sohbetler de değişiyor ve bazen bu insanları olumsuz etkiliyor. 
Tatillerde her gün 10 saat koşturan, hoplayan zıplayan çocuk yerine 10 saat bilgisayar başında duran çocuklar geliyor ve sağlık sorunlarını siz düşünün. Aile sohbetlerinde ellerde cep telefonu ile sohbetin samimiyetini bozan insanlarda çoğalıyor. 
Bunun dışında suçlar da değişiyor. Eski suçların yanına bir de bilişim suçları ekleniyor ki bu başlı başına ayrı bir konu.
Eskiden ödev yapmak için kütüphanelere koşan öğrenciler, bilişim gelişmesi ve yaygınlaşması ile bu kütüphane kültürünü azaltmış oluyor. 
Eskiden birebir tanışmalarla kurulan arkadaşlıklar yerine şimdi sosyal sitelerde tanışılan arkadaşlıklara, hatta bu arkadaşların yabancı olmaları ile de kültür paylaşımları ve dil öğrenme konuları da gündemde yer tutuyor.
Eskiden dağ başında bir bilgiye erişmek için bilginin bulunduğu ortama gitmek gerekirken şimdi cep telefonunda internet var ise o bilgiye ulaşmak işten bile olmuyor. 
Facebook, Twitter, Youtube gibi popüler siteler başlı başına bir kavram, ekol ve kültür oluyor. 
Gün geçtikçe teknoloji ilerliyor, bilişim gelişiyor. Yukarıda saydığımız gibi bir çok katkısı ve kaybettirdiği oluyor. Bana göre katkıları daha çok ve kaybettirdikleri ise çok sorun değil. Sorun olan kaybettirdiklerinin birçoğu ise çözülebilecek sorunlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder