9 Ekim 2013 Çarşamba

Şifreleriniz Güvenli mi ve Nasıl Olmalı?


Artık internet dünyasında birçok yerde hesaplarımız var. Bazı hesaplarınız sizin için çok önemli olabilir bazıları önemsiz. Özellikle önemli hesaplarınızın şifreleri nasıl, güvenirliliği ne derece? Son zamanlarda yeni hesaplar açarken mümkün olduğunca zor şifre koyduruluyor fakat eski hesaplarınızda kolay şifreler varsa bunu en kısa zamanda değiştirin ki içiniz rahat etsin.

 


Bilgisayarınızda bulunan bir virüs, spam, trojan v.s. casus yazılımlar sizden şifre çalabilir. Bunun için antivirüs programı bilgisayarınızda yüklü olmalıdır. Hala yok ise buraya tıklayarak bu yazımı da okuyun. Virüs programı var ise size yakın olan biri ya da başka bilgilerinizi (doğum tarihiniz, cep telefonu ...) ele geçiren biri bunlar üzerinden şifre deneyerek hesabınızı ele geçirebilir. O yüzden şifrelerinizi mümkün olduğunca uzun ve tahmin edilmesi zor hale getirin. Örnek şifrelemeler;

Üniversite numaranız 3245678 olsun, adınız Kerem olsun : ke3245678rem
Köpeğiniz olsun ve adı Bobi olsun ve doğum yeriniz Kayseri, yaşadığınız yer Bursa olsun: 3816BoBi

Ad-soyadınız Bekir Güzel olsun doğum yılınız 1978 olsun: bekir(1978)GUZEL
Kardeşinizin adı Elif Nur olsun : !!elif+nur??

Bunlar gibi sizinle bir bağı olan şeyleri kullanarak bir sürü zor şifre kurabilirsiniz. Mesela "benim şifrem" deyip başlamak isterdim ama olmaz. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder