29 Ocak 2015 Perşembe

Youtube Adobe Flash Player'dan HTML5'e geçti

HTML5 sistemi çıktıktan sonra Adobe Flash Player'ın popülerliği yavaş yavaş azalmaya başladı. Kimi zaman söylentiler ile duyuldu kimi zaman da yapılan çeşitli uygulamalar ile bu kanıtlandı. Şimdi de Youtube video çalıştırıcısını tamamen HTML5 tabanlı yaptı ve artık Adobe Flash Player programına gerek kalmadı, tabii ki eski tarayıcılar hariç. Yani Youtube sitesinde bir video açtığınızda videonun oynatıldığı çerçeve video oynatıcıdır. İşte o çerçevenin arka planında bulunan kodlama sistemi daha yeni ve daha kapsamlı bir kodlama sistemine geçti. Bu sayede Android işletim sistemli taşınabilir cihazlarda da kolaylıkla video oynatılabilecek.
Aslında Youtube HTML5 sistemini yıllar önce denemeye başlamıştı ve onunla ilgili güncelleştirmeleri ve yenilikleri yavaş yavaş kendi sistemlerinde uyguluyordu. Yapılan son resmi duyuru ile tamamen bu sisteme geçildiğini bildirdi. Fakat eski tarayıcılar HTML5'i desteklemediği için mecburen Flash Player'da olacak. Yani eski bir tarayıcıda Youtube sitesinde video açarsanız ve o tarayıcı HTML5 desteklemediği için Flash Player ile çalışır.

Youtube'ta video izlerken video üzerinde sağ tık yaptığınızda HTML5 oynatıcı hakkında bilgilendirme sayfasına gidiyor. Bu da HTML5 sisteminde çalıştığını gösteriyor.

Yukarıdaki resim eski tarayıcıda video izlerken sağ klik yapıldığında açılan menüdür. Görülen Adobe Flash Player hakkında yazısı eski tarayıcıda hala Adobe Flash Player ile çalıştığını gösteriyor.

Bunun dışında "Flash Games" yani Flash yapımı oyunlar tablet ve cep telefonlarında yani Android işletim sistemlerinde çalışmadığı için HTML5 tabanlı oyunlar piyasaya sürüldü. HTML5 kodlamalı oyunlar hem Android hem de Windows işletim sistemlerinde çalışıyor. 

Bir çok internet sitesi bünyesindeki Flash dosyalarını kaldırdı ve güncelleme yaparak HTML5 kodlu sayfalara yer verdi. İşte tüm bunlar Flash Player'ın popülerliğini yitirmeye başladığını gösteriyor. Bu popülerlik bir anda kesilmez ama önümüzdeki yıllarda belki Flash Player tarih olur. Belki de Adobe bir yenilik yapar ve Flash Player hayatına devam eder.

Bu arada HTML5 dilinden bahsedeyim kısaca;
HTML, Hyper Text Mark Language yani zengin metin içerikli işaret dili tabirinin kısaltmasıdır. Tüm internet tarayıcıları siteleri bu dil üzerinden çözer ve bizlere sunar. HTML5 ise bu sistemin en son sürümü ve beşinci versiyonudur. Bu versiyon eski versiyonlarına göre yeni özellikler, yeni kodlar içermektedir. Eski sürümlerde olan sorunları da gidermek amacı ile çıkartılmıştır. Bu sayede daha kapsamlı bir içeriği olan bu kodlama sistemi tüm platformlarda çalışabilecek şekilde tasarlanmış. Yeni tarayıcılardan İnternet Explorer 11, Google Chrome, Mozilla Firefox ve Safari 8 HTML5'i desteklemektedir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder